stap 7: bronvermelding


voorkom plagiaat: zorg voor correcte bronvermelding

Je mag teksten en ideeën van anderen niet samenvatten en vervolgens als eigen werk presenteren. Met een correcte verwijzing naar de bronnen die je je hebt gebruikt, onderbouw je ook het onderzoek dat je presenteert. 

citaten 
Bij het citeren uit auteursrechtelijk beschermd werk is het wettelijk verplicht de bron correct te vermelden en de maker van het werk te noemen. Deze verplichtingen gelden overal, dus ook voor jouw profielwerkstuk. 
Informatie die je hebt gekregen van personen die je hebt geïnterviewd zijn citaten. Dat geldt ook voor uitspraken van schrijvers, radio- of filmmakers etc. Je mag kleine stukken van tekst van anderen overnemen als 'citaat' om een conclusie, mening of stelling te verduidelijken. Maar afbeeldingen of tekst die je alleen toevoegt om jouw werkstuk interessanter of visueel aantrekkelijker te maken, vallen niet onder het citaatrecht.

Wanneer je een citaat gebruikt moet je altijd de bron en de maker van het werk vermelden. Je mag niet meer dan strikt nodig is voor het doel citeren. Het citaat moet zo getrouw mogelijk (bij voorkeur zelfs letterlijk) zijn.

Citaten zet je 'tussen aanhalingstekens' + cursief en je vermeldt daarbij de naam van de auteur en de bron met een voetnoot. 

Wanneer je teksten van anderen in eigen woorden weergeeft, noemt men dat parafraseren. Je moet dan een duidelijk onderscheid aangeven tussen wat je zelf zegt en de ideeën van anderen, bijvoorbeeld door die andere schrijver met naam te noemen en deze bron te vermelden in een voetnoot. 

bronvermelding

Bronvermelding kan bestaan uit verwijzingen naar (leer)boeken, encyclopedieën, publicaties, websites of een bibliografie. Lezers kunnen de inhoud van je werkstuk zo verifieren en bepalen of er sprake is van eigen onderzoek. Met een duidelijke bronvermelding geef je aan welke teksten zijn overgenomen van een andere auteur. Ook bij afbeeldingen zorg je voor een correcte bronvermelding.

Bronvermelding (in Word) doe je via invoegen / voetnoot. Laat de instellingen staan, dan verschijnt de voetnoot onderaan de pagina. Control+Alt+F geeft een voetnoot onderaan de tekst.

bronnenlijst

Neem bovendien een complete bronnenlijst op aan het slot van je profielwerkstuk.